En gång var en annan tid



Det finns ett NU hela tiden.


© Helena Nilsson - ALL RIGHTS RESERVED - Bilder skyddas av upphovsrätten och får EJ kopieras!

Knasigheter




© Helena Nilsson - ALL RIGHTS RESERVED - Bilder skyddas av upphovsrätten och får EJ kopieras!

Klimatsmart mat

Jag tänker här lite kort (faktiskt, annars är det ingen som orkar läsa och då är det fler som struntar i att göra en insats för bättre miljö) berätta vad man som enskild kan göra för att äta mer klimatsmart mat!

1. Ät mindre kött, mer vegetariskt!
En vegetarisk rätt i veckan gör stor skillnad! Djurhållningen i världen står för en femtedel (18%) av alla klimatpåverkande utsläpp! Produktionen av 1 kilo kött ger 4-15 gånger mer utsläpp av klimatpåverkande gaser än produktionen av 1 kilo baljväxter (ärter, bönor, linser). baljväxter ger samma typ av näringsämnen som kött. Det krävs otroligt mer energi för att producera kött än vegetabilier. Köp hellre svenskt kött än importerat! Jag skulle kunna hålla på länge med att förespråka vikten av att minska på köttkonsumtionen men va fasen, det finns fler dagar till att traggla om det :D

2. Om grönsaker
Köp inte grönsaker som är producerade i uppvärmda växthus. Många gånger är det till och med bättre att köpa importerat än svenskt som vuxit upp i t.ex oljeuppvärmda växthus! Exempel på grönsaker som du INTE bör köpa odlade i sverige (undantag: om det är säsong för dessa och de är typ hemodlade såklart) är tomat, gurka, aubergine och paprika. Ett kilo tomater som odlats i oljeuppvärmt växthus ger 24 gånger högre utsläpp av växthusgaser än ett kilo morötter. Grövre grönsaker som rotfrukter och kålsorter är bättre än salladsgrönsaker som gurka, tomat, paprika och sallad). Tänk på att handla efter säsong!

3. Köp närproducerat
Ja den överskriften behöver jag kanske inte förtydliga så värst mycket :D Men något jag skulle vilja ta upp här är den otroligt stora konsumtionen av vatten på flaska som är helt jäkla onödig! Ok, jag köper vatten på flaska ibland när jag inte har något annat alternativ men vissa köper det stup i kvarten. Tänk dig för, vi har utmärkt kranvatten i sverige! Dessutom är inte egengjort kolsyrat vatten så himlans klimatvänligt heller pga transporterna av vätskorna till olika smaker men framförallt av kolsyrepatronerna och deras innehåll. Juice är inte vänligt heller eftersom frukten till juicen transporteras först och sen själva juicen. Investera i en egen juicepress istället och gör din egna juice! Fattiga länder exporterar mat till rika, medan den egna befolkningen svälter. Det är fasen inte riktigt klokt någonstans!

4. Släng inte mat, planera!
Slänger man mat kommer all belastning av miljön under tillverkningen av detta att vara till absolut ingen nytta alls. Inte speciellt coolt!

5. Välj ekologiskt producerad mat
Genom det ekologiska lantbruket tillåts näringsämnena cirkulera lokalt, naturens egna kretslopp används och mycket energi sparas. Framställning av konstgödsel är mycket energikrävande och innehåller mycket fosfor vilket är en begränsad resurs i världen. Fosforutsläpp och kväveläckage bidrar till övergödningen vi har problem med i sjöar och hav. Ekologiskt är dessutom nyttigare och sparar naturen från kemiska bekämpningsmedel.

6. Fisk från hållbara bestånd
Mer än 75% av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade och överfiskade.Välj ansvarsfullt fiskad fisk eller odlad fisk genom märkningarna KRAV och  MSC (Marine Stewardship Council). Med gott miljösinne kan man äta abborre, repodlade blåmusslor, gråsej, gädda, gös från insjöar, hummer, svensk burfångad krabba, skarpsill, flundra, sill och strömming. Men passa dig för miljögifter som finns i insjöfiskar! Torsk är ett jättestort NONO och lax som är odlad ger upphov till föroreningar.

Mat som bör undvikas:
* Jätteräkor - otroligt energikrävande!
* Torsk - Överfiskad
* Odlad lax - Föroreningar
* Räkor - Energikrävande
* Pasta  - Fraktas långt
* Ris - Odlingarna ger upphov till metangas-utsläpp
* Exotiska frukter - Fraktas långt
* Importerat kött - Mängden negativa effekter skulle ta ett helt liv att förklara typ :D
* Vatten på flaska - Onödigt och resurskrävande
* Icke-koncentrerad juice - Frakten

Ja det var den här dagens insats och tanken kom av en artikel i dagens Hallands Nyheter om en agronom som forskat kring klimat och miljö. Kommer inte ihåg vad hon hette dock.
 
© Helena Nilsson - ALL RIGHTS RESERVED - Bilder skyddas av upphovsrätten och får EJ kopieras!

Tankar

Lätt som en fjäder, tänk om man var det. Vad enkelt allt skulle bli. Om jag var fjäderlätt skulle jag haka på någon vind som blåser åt varmare breddgrader för det är fasen kallt här nu! På tal om fjädrar, vår katt Miss Zichess Delicious, hon är som en stor fjäderboll fast av päls :) Hon är allt bra fin den pälsbollen.

 © Helena Nilsson 2008
© Helena Nilsson - ALL RIGHTS RESERVED - Bilder skyddas av upphovsrätten och får EJ kopieras!